FAQ
Hvad er en peer-medarbejder?
En peer-medarbejder er en person med egne bearbejdede erfaringer med psykisk sygdom og med indsigt i at skabe sig en velfungerende hverdag. Som peer-medarbejder i Psykiatrien kan du tilbyde støtte til patienter, der er i behandling under indlæggelse eller ambulante forløb. Det foregår ved individuelle samtaler eller i recovery-grupper.
Hvad kan patienter bruge en peer-medarbejder til?
Under individuelle samtaler med en peer-medarbejder får patienten mulighed for at tale om indlæggelse, udskrivelse, recovery-behandlingen eller andet, der fylder. Det gør ofte en særlig forskel at tale med en medarbejder, der selv har gennemlevet en recovery-proces og har erfaring med at komme sig fra psykisk sygdom. Peer-medarbejdere tilbyder støtte og hjælp til at skabe mening og håb i den svære proces.
Hvad er en pårørende peer-medarbejder?
En pårørende peer er en medarbejder, har erfaring med at være pårørende til en nuværende eller tidligere patient i Psykiatrien. Med dine bearbejdede erfaringer kan du tilbyde hjælp og støtte til andre pårørende gennem samtaler over telefon eller ved et fysisk møde.
Hvad koster peer-uddannelsen?
Hvis du ikke har nogen peer-uddannelse, når du bliver ansat, betales den af ansættelsesstedet.
Hvad lærer man på peer-uddannelsen?
Formålet med peer-uddannelsen er, at du bliver klædt på til at inddrage dine egne erfaringer med psykisk sygdom og recovery-processen i en professionel sammenhæng. Gennem erfaringsudveksling samt relevant teori og metode omsættes dine personlige erfaringer til peer-faglige kompetencer.
Når uddannelsen er gennemført, har du fået værktøjerne til at understøtte patienters recovery-proces og at indgå i samarbejde med både patienter og pårørende. Du vil også bidrage til det tværfaglige samarbejde med kolleger i en recovery-orienteret tilgang på arbejdspladsen.
Hvad tjener en peer-medarbejder?
En peer bliver ansat efter FOA’s overenskomst for peer-medarbejdere. Derudover er der mulighed for individuelle tillæg, hvis man har særlige kompetencer.